Wat houdt de Ramadan in?

De ramadan is weer van start gegaan. Op 23 maart 2023 is het van start gegaan. Tot 21 of 22 april waarna de maand wordt afgesloten door middel van Eid-el-Fitr. Maar wat is de ramadan nou precies en wat houdt het in?

''Speciaal voor de “help mijn moslim collega/vriend/buur vast en-ik-weet-niet-hoe-ik-me-moet-gedragen” mensen.''

Een mooi moment om even in de pen te klimmen en een soort uitlegtekst te schrijven. Speciaal voor de “help mijn moslim collega/vriend/buur vast en-ik-weet-niet-hoe-ik-me-moet-gedragen” mensen. Ondanks alle informatie die men tegenwoordig tot zijn of haar beschikking heeft (een rondje google zeg maar) is het voor velen toch elk jaar een grote vraagteken. Iets met prioriteiten maar zeker ook met de drempel die men voelt om vragen te stellen aan de vastende moslim collega/vriend/buur. We bijten niet, zelfs niet als we aan het vasten zijn. Tenminste ik spreek even voor de meerderheid. Mocht iemand alsnog bijten dan is dat de uitzondering op de regel.

Anyways, speciaal voor degene die nu eindelijk wil weten of je in de ramadan nu wel of geen slokje water mag drinken en meer, lees dan even door. Weet jij alles al dan kan je dit sturen naar degene die het niet weet. Here we go:

  • En om maar meteen met de deur in huis te vallen…Nee, water mag niet. Ook geen slokje. Daar kunnen we meteen heel duidelijk over zijn. Ook geen kauwgom, een snoepje of een sigaret. Dat laatste is overigens sowieso een no go voor een moslim. Dat het alsnog wordt gedaan staat er even totaal los van. Tandenpoetsen en mondspoeling mag overigens wel. Sterker nog, wordt zeer aangeraden…
  • Van zonsopgang tot zonsondergang mag er niet gegeten of gedronken worden. Afhankelijk van wanneer de ramadan begint in het jaar kan de dag superlang zijn(zomer) of superkort (winter). De ramadan verschuift elk jaar en staat nooit vast zoals kerstmis bijvoorbeeld. Dit heeft alles te maken met de maankalender. Wil je daar meer over weten dan verwijs ik je naar dit artikel (om te voorkomen dat ik echt een boekwerk hier neerpen) 6 Opmerkelijke feiten over de islamitische (Hijri) Kalender [2023 ]Islam-uitleg.nl of anders zelf even op onderzoek uitgaan.
  • De iftar wat de meeste mensen inmiddels wel kennen is het moment van het verbreken van het vasten. Maar er is ook een suhoor. De maaltijd net voor dat de zon opgaat. Dit kan gezien worden als het ontbijt waar men een laagje legt om de dag door te komen. Dat verklaart enigszins waarom je moslim collega/vriend/buur er soms als een zombie bij loopt. Slaaptekort. Nu de ramadan niet meer valt tijdens de zomerperiode valt het gelukkig reuze mee.
  •  Eten en drinken is niet het enige wat moslims niet mogen tijdens zonsopgang tot zonsondergang. Gemeenschap is ook een stay-away voor getrouwde koppels, met de nadruk op ‘getrouwd’ omdat samenwonen en relaties niet toegestaan zijn. Een beetje hetzelfde verhaal als het roken in mijn eerdere punt en ook dit laat ik even voor wat het is. Na zonsondergang hebben getrouwde koppels alle vrijheid om te doen en laten wat ze willen. Tot zonsopgang.
  • Vasten draait daarnaast ook en vooral om bezinning. De connectie met Allah te verdiepen. Taqwa. Een zen-maand waarin de focus wordt gelegd op het gebed, koraan lezen, verbindingen, Sadaqah(geven).
  • Reizigers en zieken zijn allemaal gevrijwaard om te vasten op het moment van de reis, en tijdens het ziek zijn. Deze dagen worden net als voor de vrouwen later ingehaald. Chronisch zieken en ouderen zijn niet in staat om überhaupt te vasten en inhalen is dan ook geen optie. In dit geval geldt dat ze over deze dagen een fidya (een afkoopbedrag) per dag betalen voor een behoeftige.

  • Vergeet ik deze bijna. Vasten is een verplichting voor elke moslim. Man en vrouw. Met wat disclaimers. Jonge kinderen hoeven niet mee te doen, maar mogen het wel als ze het zelf willen en als de ouder dat verantwoordt vindt. Oudere kinderen, pubers/tieners die islamitisch gezien volwassen zijn (heh, weer iets wat verdere uitleg nodig heeft Wanneer wordt een kind als volwassen beschouwd? – Al-Yaqeen ) doen wel mee. Vrouwen hebben ook een hoop privileges. Bij menstruatie of een kraamperiode wordt er niet gevast. Deze dagen worden later ingehaald en daar hebben vrouwen een heel jaar voor. Tot de volgende ramadan. Geeft een vrouw borstvoeding of is zwanger dan is dat afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de vrouw zelf. Als ze niet in staat is om te vasten dan hoeft dat niet en geldt ook hier dat ze dat later inhaalt

Ontwerp zonder titel (5)

Nu de kale feiten een beetje duidelijk zijn vertel ik je graag hoe dit zich uit in de praktijk.

De ramadan doorbrengen in een islamitisch land is heel ander koek dan in het westen. Dat is geen verwijt overigens maar een simpel feit. Dat betekent voor de moslims in het westen vaak roeien met de riemen die er zijn en er het beste van proberen te maken. Sommige moslims maken lange werkdagen en hebben wisselende diensten. Eten in een gezamenlijke sfeer met de familie zit er dan vaak niet bij. Dat was de enige voordeel van de lockdown periode. We hebben twee geweldige jaren gehad als het gaat om de ramadan. Nu alle maatregelen rondom corona opgeheven zijn is het gewoon volop aan de bak. Een maand lang zal de moslimcollege even niet hangen bij de koffieautomaat. Tenzij het gaat om een verslaafde koffiejunk. Die zal het doen voor de geur van de koffie. Ook die moslims die ontheven zijn of even een break (de vrouw) zullen zich niet vertonen bij de koffieautomaat of gezellig aansluiten bij de lunch. Verder vinden we het echt niet erg dat er gegeten en gedronken wordt door de rest van de wereld.

We will survive…

Heb je nog een andere vraag of wil je zelf iets kwijt, laat vooral een reactie achter. Of je kan via deze link mijn prachtig en uitgebreid boek bestellen(op=op).

Ramadan mubarak.

Ontwerp zonder titel (5)

Genoten van deze blog? Share it!

1 gedachte over “Wat houdt de Ramadan in?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen