Minding My Mindset

Een stukje schrijven. Iets persoonlijks was de boodschap erbij. Moet lukken dacht ik. En ja wat ga ik dan delen? Laten we het hebben over mindset. En ik hoor door het scherm heen al die zucht van je “alweer zo één’’.

Nee niet zo eentje. We gaan hier niet met elkaar manifesteren dat er een tas met een ton voor je deur ligt en ik ga je ook niet overtuigen dat het aan jou ligt als die tas met money niet aanbelt, omdat jij het dan niet hard genoeg wil. Dat je niet hard genoeg aan het manifesteren bent. Dat is toch vaak de ervaring die ik heb als men mindset uitlegt en uitdraagt. Dat het een kwestie is van keihard positief denken en dat er dan positieve dingen op je pad komen. Toxic positivity noem ik het meer. En als dit dan niet het geval is, dan wordt die bal toch weer naar jou gespeeld, want dan heb je je niet genoeg ingezet. Hoewel positief ingesteld zijn wel goed is en je verder gaat helpen in je leven en het ook vanuit islamitisch perspectief uitgedragen wordt, is het natuurlijk niet zo dat dit dan automatisch betekent dat alles lukt of altijd goed gaat. Islam heeft daar voor mij wel een verschil gemaakt. Want dat is voor mij een bron van hoop, de islam. Wetende dat alles afkomstig is van Allah. Het goede en het slechte.

''En net toen ik een beetje dacht dat ik de samenwerking met mijn kind te pakken had en de moederliefde en band steeds sterker werd, kwam de dag om te gaan werken akelig dichtbij.''

Ik had dus niet veel met mindset totdat ik een boek over het onderwerp las van Carol Dweck en daarna een training  daarover volgde via het werk waardoor ik het beter ben ga begrijpen. Meer begrip over Mindset en hoe krachtig mindset kan zijn. Toegegeven, een laatbloeier misschien, maar nooit te oud om te leren right!

In feite als het over mindset gaat zijn er twee soorten: de mindset van groei en de mindset van vaste overtuigingen. Deze 2 mindsets zijn nooit evenredig verdeeld, maar vaak overheerst één van de twee. Bij mij is dit jarenlang de mindset van vaste overtuigingen geweest. En hoewel ik mezelf graag vertelde dat ik een groei mindset had, bleek dat in de praktijk vies tegen te vallen. Ik had redelijk het gevoel iemand te zijn die uit de pas liep en vooral mijn eigen weg ging. In feite liep ik prima mee in de pas en voldeed vooral aan de verwachtingen van anderen. Toen 9 jaar geleden mijn dochter werd geboren had ik niet kunnen bedenken hoe mijn wereld en mindset door die gebeurtenis zou veranderen. Niemand kan je precies uitleggen wat je gaat voelen, wie je gaat zijn en hoe je leven eruit komt te zien. Voordat mijn kind er was had ik redelijk uitgedokterd wat ik wilde in het leven en hoe ik het wilde gaan doen. Nou eenmaal moeder en verantwoordelijk voor een nieuw leven, veranderde plots mijn prioriteitenlijstje. Ik hield altijd van mijn werk. Ik werkte hard en had het idee dit gewoon weer op te gaan pakken na de bevalling.  Tijdens mijn zwangerschap werd mijn ‘moslim zijn ’een totaal andere ervaring met een diepere betekenis. Om eerlijk te zijn is het besef, het doordrongen zijn van een Schepper, pas echt gevormd tijdens mijn zwangerschap. Zoiets wonderbaarlijks kan geen ‘toeval’ zijn. No way. Ze zeggen wel bij de geboorte van een kind wordt ook de moeder geboren, en dat klopt. Alles wat jij “bent”,  verandert. En toen mijn dochter er was voelde ik totaal niet de behoefte om weer productief hard te gaan werken in de vorm van een baan. Daar waar dit eerder belangrijk voor mij was, was het nu wel het laatste waar ik aan dacht. De eerste weken wist ik sowieso niet wat de bedoeling was. Ik bedoel, je bent gewoon verantwoordelijk voor zo’n klein nieuw mensje. Die bewustwording vond ik bizar. En net toen ik een beetje dacht dat ik de samenwerking met mijn kind te pakken had en de moederliefde en band steeds sterker werd, kwam de dag om te gaan werken akelig dichtbij. Ik had wel gewoon een baan waar ze me terug verwachtten.

Na 10 weken was ze nog maar zo klein en kwetsbaar, maar feit bleef over 2 weken moest ik weer gaan werken. Die gedachte maakte me eerlijk gezegd helemaal gek. De druk was zwaar en akelig. Maar ik had mensen om me heen die reageerden met “Ja werken hoort erbij he’’ en ‘’ Iedereen wil wel thuisblijven, maar zo werkt het niet’’. En zelf had ik die overtuiging ergens ook. Zo hoorde het. Dat was ook mijn mindset van vaste overtuigingen. Ik kon mijn ECHTE gevoel en gedachte niet kwijt bij de mensen om me heen dus zei ik maar weinig. Een kinderopvang vond ik niks, maar er was een zuster in de buurt die gastouder was. Dat leek me toen de beste oplossing. Niks ten nadele van de gastouder maar ik liep met een heel vervelend gevoel de deur uit na een kennismaking. Het idee dat ik mijn eigen dochter net had leren kennen op meerdere vlakken.. haar verschillende soorten huiltjes, het verschil tussen vermoeid zijn of echt pijn hebben, een volle luier of een roep om aandacht en nabijheid en meer van dat soort dingen.. en nu moest achterlaten bij een ‘vreemde’ die dat van mij zou overnemen. Vooral het idee dat iemand anders die rol zou overnemen vond ik niet verteerbaar. Ze groeide/ontwikkelde en ik wil degene zijn die haar troost als er wat is, of haar  knuffelt als ze dat nodig heeft. Ik! haar moeder! En niet een gastouder. We gingen voor het eerst een weekend weg met onze kleine meid. In de auto op weg naar onze bestemming keek ik achterin naar mn dochter en begon ik te huilen. Mijn man keek me aan en vroeg wat er was. Ik gooide eruit dat ik helemaal niet wilde werken en bij haar wilde zijn. Ik wilde niets missen van haar, al helemaal niet voor werk. Tot mijn verbazing zei mijn man ‘dan ga je toch niet!’. Dan blijf je toch bij haar.

Dat was voor mij een geweldige eye-opener en een breaking point om uit een bepaalde mindset te komen. De clou is dat ik dacht in onmogelijkheden, dingen die niet kunnen. Dat hield me tegen om andere mogelijkheden te onderzoeken en daadwerkelijke datgene te doen dat ik waardevol vond. Door die opmerking van mijn man besloot ik dat ik niet meer terug zou gaan naar mijn werk.

Ook heb ik een voorbeeld voor je waarin ik dacht in mogelijkheden en kansen probeerde te zien. Dat was vorig jaar. Ik hoorde mezelf voor de zoveelste ochtend naar boven roepen dat mijn dochter moest opschieten. Inmiddels was ik ook een zoon rijker die 7 jaar is nu. En ik kan je vertellen dat het een hele uitdaging is om ze in de ochtend op tijd uit bed te krijgen, om ze op tijd op school af te leveren en vervolgens op tijd op mijn werk te komen. Rust voelde ik nooit echt en dit wilde ik veranderen. Dit moet anders, vond ik. Ik had het idee opgepikt om een langere tijd weg te gaan. Reizen, met het gezin. Het liefst een langere periode waarin er ruimte is voor quality time met elkaar, een big break zeg maar. Een soort reset ook. Maar ja, hoe ga je dat doen. Kinderen zitten op school, man heeft een eigen bedrijf en ik had mijn werk als jeugdmaatschappelijk werker en Happy Muslim Home.

Ik had heel duidelijk wat ik wel wilde en legde mijn focus daarop. Dus denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Als je denkt in mogelijkheden en dus die mindset creëert, dienen de mogelijkheden zich ook aan. En dat is niet hetzelfde als geen offers brengen. Dat is ook niet hetzelfde als dat het succes in een rechte lijn naar boven loopt. Uitdagingen en beproevingen zijn inherent aan het leven op dunya. Maar als je de focus legt op wat wel kan en wat je wel wil, dan is dat het seintje dat je brein doorkrijgt en dan is dat waar je meer van gaat krijgen. Alles dat je aandacht geeft, groeit.

Na een tijd lang gesprekken voeren, kijkend naar datgene wat wel kan, afwegingen maken, echte keuzes maken en de mogelijkheden onderzoeken is het ons gelukt. Wij hebben onze reis gemaakt, alhamdulillah. Wat duidelijk andere resultaten, andere gedachten en gevoelens heeft opgeleverd als in het eerste voorbeeld. Het heeft mij kansen gegeven die ik heb aangegrepen en dit was echt life changing.

Waarom schrijf ik dit stuk? Want wat ik jou gun is groei. Ik gun jou ook het denken in mogelijkheden en de deuren die dan voor je open zullen gaan. Deuren die je nu zelf dicht houd. Want de enige plek waarin je vastloopt zit in je hoofd. Ik gun jou ook die bevrijding die de groei mindset oplevert. Dat is uiteindelijk wat het mij heeft gebracht. Ik ben gegroeid als vrouw, als moeder. Uit mijn comfortzone ben ik gestapt, ook al ging dat gepaard met onzekerheid. Wat heb je nodig om die mindset te creëren? Bewustwording en reflectie is onmisbaar. Bewustwording van waar je nu staat, wie je nu bent en hoe jouw mindset nu is. Ken jezelf goed. Hoe is jouw mindset? Wat vertel jij tegen jezelf? Welke beperkingen leg jij jezelf op die niet nodig zijn? Klopt jouw verhaal wel dat wat je jezelf verteld? Welke overtuigingen heb jij en dienen ze jou? Gaan deze overtuigingen jou verder helpen of belemmeren ze juist? Welke dingen vind jij normaal? Want dat dingen normaal zijn, automatisch gaan of dat je dingen doet omdat iedereen dat doet, wil niet zeggen dat dit ook zo is. Reflecteer daar op en stap uit je comfortzone. Test it! Je gaat merken dat buiten jouw gebaande paden veel meer ligt dan je zou denken.

When was the last time you did something for the first time? Doe eens iets nieuws. Groei zit daar over het randje van jouw comfort. Alle groei begint met bewustwording, dus wees eerlijk naar jezelf. Zet kleine stapjes in juiste richting. Start met denken in mogelijkheden en neem dan daarop actie!

Samen met mijn collega Asmaa coachen wij moeders die zoeken naar rust en balans in hun chaotische leven. In zichzelf, maar ook binnen hun gezin. Mindset is 1 ding waaraan we aandacht besteden binnen onze coaching. We hebben een fantastisch Transformatie Traject ontwikkelt voor moeders. Vaak zoeken moeders opvoedtips of een coach voor hun kind. Maar wij geloven dat de moeder de pilaar van het gezin is. En dat als jij als vrouw, als moeder lekker in je vel zit dat je dit uitstraalt naar je gezin. Daarom ligt onze focus op het versterken van de moeder. Persoonlijke ontwikkeling, meer rust en meer genieten van het moederschap.

Als je meer wilt weten of nieuwsgierig bent geworden, neem dan een kijkje op onze site www.happymuslimhome.nl. Je kan ons altijd een berichtje sturen. Je kunt ons ook volgen op instagram www.instagram.com/happymuslimhome

Warme groet,

Christa

Wil jij hier ook komen te staan met jouw verhaal, product of iets anders? Neem dan hier contact op.

Genoten van deze blog? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen