Kleine brandjes overal

Review: Kleine brandjes overal (bestel het boek hier)

Genre: Roman, drama/thriller, literatuur

Pagina’s: 344

Uitgeverij: Signatuur

Originele titel: Little fires everywhere

Rating: ****

Dit boek (dat je hier vast kan kopen) was een aantal jaar terug een regelrechte bestseller door de aandacht die eraan werd geschonken door Reese Witherspoon. Ze heeft namelijk een boekenclub en elk boek die daarbinnen komt is eigenlijk binnen. Nou ik weet waar ik mijn boek, die nog geschreven moet worden, naartoe moet sturen. Gegarandeerd succes. Het is overigens niet onterecht dat de boeken die ze deelt ook bestsellers blijken te zijn. Meestal zijn ze gewoon echt goed. Net als dit boek.

''Als moeder van vier kinderen was het voor mij zo ontzettend herkenbaar. Het grijpt je af en toe bij de keel. Het maakt niet uit waar je woont, hoe je leeft, wat je doet, sommige dingen zijn universeel.''

Het verhaal speelt zich af in de jaren negentig (wat een hoop nostalgische gevoelens loslaat als kind van de jaren 90) in Shaker Heights, een plek in Cleveland in Amerika. Het plekje bestaat echt, ik heb het opgezocht namelijk en de satellietbeelden laten zien dat het in werkelijkheid net zo erbij ligt als dat het beschreven is in het boek. De gemeenschap is zo georganiseerd en tot in de puntjes geregeld dat het lijkt alsof de mensen die er wonen het ideale leven leiden. Precies zoals het wordt voorgesteld in alle glanzende brochures. Ik zal het in elke geval helemaal voor me. Elena, een moeder van vier kinderen woont en leeft er al haar leven. Samen met haar man leeft ze het perfecte leven. Een groot huis, vier auto’s. Gaan regelmatig op vakanties. Haar kinderen ontbreekt het aan niks. Ze werkt parttime als journaliste en heeft weinig te klagen. Zo op het eerste oog. Toch trapt het verhaal af met haar huis wat aan het afbranden is. Een brand die door haar jongste dochter Izzy is gesticht. Dit is geen spoiler overigens. De toon is gezet en je gaat nieuwsgierig zijn naar wie wie is en waarom Izzy dit heeft gedaan verder met lezen. Algauw kom je erachter dat Mia een kunstenares die samen met haar 16-jarige dochter Pearl een soort nomadenleven leidt hier een groot rol in zal spelen. Ze trekt in met haar dochter in het huurhuis van Elena. Zo leren de dames elkaar kennen en komen erachter dat ze het tegenovergestelde zijn van elkaar. Op alle vlakken.

Hoe of wat laat ik even hier hangen om te voorkomen dat er al teveel wordt weggegeven.

Als moeder van vier kinderen was het voor mij zo ontzettend herkenbaar. Het grijpt je af en toe bij de keel. Het maakt niet uit waar je woont, hoe je leeft, wat je doet, sommige dingen zijn universeel.

Er komen allerlei zaken aan bod die overal ter wereld lastig zijn. Moederschap. Keuzes maken. Prille jonge liefde. Onvervulde kinderwens. Ongewenst zwangerschap. Abortus. Maskers ophouden. Verbroken relaties. Verlies.

Het lijkt nu alsof het een overvloed aan onderwerpen is waardoor het verhaal dreigt te ontsporen. Maar niks is minder waar. Celeste Ng schrijft zo goed dat al die onderwerpen daar zo horen te zijn. Ze beschrijft het leven zoals het is. Met alles erop en eraan.

Ondanks dat het verhaal zich afspeelde ergens in Amerika, leek het op ieder ander leven in een willekeurig werelddeel.

Reese Witherspoon was zo onder de indruk dat ze het boek heeft verwerkt in een miniserie waar zij zelf de hoofdrol in speelt als Elena. Een rol op haar lijf geschreven lijkt me. De serie ben ik nog aan het kijken dus een review daarover volgt nog.

Heb jij het boek gelezen? Klets dan gezellig mee. Of misschien nog niet en ben je nu wel getriggerd.

Dan kun je het boek hier vinden.

Genoten van deze blog? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen