Julia en de haai

Review: Julia & de Haai (bestel het boek hier)

Author: Kiran Milwood Hardgrave

Genre: Kinder/jeugdboek, spanning, avontuur

Leeftijd: 10-12/13 jaar

Pagina’s: 224

Uitgeverij: Ploegsma

Originele titel: Julia and the Shark

Rating: ****

Samenvatting:

Als de vader (progammeur) van Julia een baanvoorstel krijgt in Unst, stelt de moeder van Julia voor om er de zomervakantie te gaan wonen. Zo kan ze op zoek gaan naar de Groenlandse Haai die haar lievelingsdier is. De moeder van Julia is namelijk wetenschapper.

Ze brengen de zomer door in een vuurtoren waar de vader de boel moet automatischeren en waar de moeder vooral op zee is. Op zoek naar de zeldzame Haai. Algauw is dat nog maar het enige waar het om draait en verandert passie in obsessie. Met alle gevolgen van dien.

Zware kost

Dit boek, prachtig geïllustreerd overigens, behandelt een nogal zwaar onderwerp. “Ik heet Julia. Dit is het verhaal over de zomer waarin ik mijn moeder verloor en een haai vond die ouder is dan bomen.”   Zo gaat het verhaal meteen verder op de tweede bladzijde, waarna ze er nog wel achteraan toevoegt dat we ons geen zorgen moeten maken, want ze heeft het einde niet weggegeven. Uiteindelijk wanneer je het verhaal uitleest valt dat stukje op zijn plaats. Sterker nog, ik zou het eerste hoofdstuk nog een keer overlezen. Dan is het verhaal wat mij betreft compleet en begrijp je wat Julia heeft verteld. Want zo zwart wit (of geel…) is het niet. Er zitten zoveel lagen in dit kinderboek dat je je kan afvragen of het geschikt is voor een kind.

Onderwerpen als stoornissen, pesten, relatie, vriendschap, depressie, racisme, komen allemaal aan bod. Nogal zware kost voor een kind als je het zo leest. Toch is het echt een kinderboek dat zeker geschikt is. De onderwerpen zijn namelijk heel subtiel en genuanceerd verweven in het verhaal. Makkelijk op te pikken voor de geoefende en goede lezer maar niet direct voor de oppervlakkige lezer. Een goed boek om begrijpend lezen te oefenen met het kind. Mits je het uiteraard zelf even leest. Wat ik in elke geval ten zeerste aanraad. Voor de volwassene onder ons is het namelijk ook echt een geweldig mooi boek. Het leent zich ook perfect als voorleesboek. Je kan op die manier moeiteloos inhaken op de thema’s in het verhaal.

"Want zo zwart wit (of geel…) is het niet. Er zitten zoveel lagen in dit kinderboek dat je je kan afvragen of het geschikt is voor een kind."

Prachtige vormgeving

 

Als illustrator ben ik gevoelig voor hoe het boek er uitziet. Hoe vaak ben ik niet gevallen voor het uiterlijk van het boek nog voordat ik überhaupt weet waar het over gaat. Dat was niet anders bij dit kinderboek.

Dit boek is wat betreft illustraties en vormgeving een pareltje. Er zijn maar twee kleuren gebruikt. Zwart en geel. Een leuk weetje, is dat de echtgenoot van de schrijfster, Kiran Millwood Hargrave, de illustraties heeft gemaakt. Dat niet alleen, hij, Tom de Freston, heeft daar de as voor gebruikt van zijn afgebrande studio. Hoe poëtisch eigenlijk. Past helemaal bij de schrijfstijl van het boek. Kiran maakt handig gebruik van de zware momenten door ze om te buigen in poëtische stukken.

“Het bed was een schip

De haai was een golf,

Hij trok me zo ver naar zee

Dat ik een vlek werd, een softie, een stip,

Een stervende ster aan het hemelgewelf.”

Julia en de Haai

 

Het verhaal van Julia & de haai heeft enorm indruk gemaakt bij het publiek en heeft niet voor niks de Children’s gift of the Year gewonnen. Het is ook een kinderjury boek van 2023. Niet geheel verrassend. Het thema verdient aandacht en hoe kan dat beter dan het te verpakken in een verhaal. Ik wil zo min mogelijk verklappen waar het over gaat. Het leukste is dat je al lezende erachter komt waar dit boek over gaat.

Nog een laatste toevoeging: Ik had voor dit verhaal nog nooit gehoord van Unst. Daarom, nieuwsgierig als ik ben, heb ik het gewoon opgezocht. Het plaatje (hieronder) dat uit het boek komt is dan ook echt. Unst is onderdeel van een aantal eilanden die zich ten noorden van het verenigd Koninkrijk bevinden en langs Noorwegen. Het ligt behoorlijk hoog en is maar piepklein.

Dat is waarom ik lezen zo geweldig vind. Hoe had ik anders ooit kunnen weten dat er een plek bestaat dat Unst heet. Leuke naam ook…

Rate: ****

Heb jij het boek gelezen? Klets dan gezellig mee. Of misschien nog niet en ben je nu wel getriggerd.

Dan kun je het boek hier vinden

Genoten van deze blog? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen