De henna kunstenares

Review: De henna kunstenares (bestel het boek hier)

Genre: Historische roman, literatuur

Pagina’s: 352

Uitgeverij: Cargo

Originele titel: The henna artist

Rating: ****

Dit boek bleef maar op m’n beeldscherm verschijnen dat ik er niet omheen kon (bestellen kan hier). Het boek belande dan ook op m’n to read (wat overigens bestaat uit een hoop screenshots). Drie keer raden wie me aanstaarde van op een plank toen ik na lange tijd eindelijk de bieb weer een bezoekje kon brengen? Juist…de hennakunstenares. En wat doe je dan? Het boek lenen natuurlijk.

Zonder dat ik zelfs wist waar die over ging ben ik eraan begonnen. Ik heb dat soms met boeken waarbij ik me laat overhalen door de kaft of titel of gewoon de hype. Bij deze was t alle drie.

Dus zonder geen enkel verwachting ben ik eraan begonnen met natuurlijk een vaag idee (doorgewinterde lezer he) waar t weleens over kon gaan.

Ik kreeg gelijk.

Mijn vermoeden dat dit een soort boek is waarbij je een inkijkje krijgt in een ander cultuur, India in dit geval, gebruiken normen en waarden bleek juist te zijn.

"De protocollen en hoop regels waar een vrouw zich aan moet houden is best interessant en vraagt om een nader onderzoek."

Voor iedereen die de boeken de boekhandel van Teheran, het meisje in de witte kimono, de vlecht en paleis onder de sterren hebben opgeslagen of gelezen (zie andere bookreviews) is dit een dikke aanrader.

Een jonge dame ontsnapt aan haar brute echtgenoot aan wie ze onder dwang is uitgehuwelijkt en bouwt ver van haar ouders en man een nieuw leven op.

Ambitieus en creatief als ze is weet ze op slimme wijze dankzij haar geduld een simpel maar goed leven op te bouwen. Alles lijkt perfect te gaan tot haar zusje waarvan ze helemaal niet op de hoogte was van haar bestaan opeens op haar stoep staat samen met haar man.

Vanaf dan begint de ellende.

Ondanks dat het valt onder romantiek vond ik de romantiek best meevallen (goed dan 1 enkele blz. die je mag overslaan hoor). Het is vooral een verhaal over hoe het leven is voor een vrouw in India. Of ze nou rijk of arm is. De protocollen en hoop regels waar een vrouw zich aan moet houden is best interessant en vraagt om een nader onderzoek. Want het blijft een roman en het is maar de vraag in hoeverre alles klopt. De neiging om dat klakkeloos aan te nemen heb ik leren onderdrukken omdat het soms toch net iets anders blijkt te zijn dan wat daar staat.

Al met al een mooi verhaal. Houdt je aandacht vast. De auteur schrijft mooi, en makkelijk.

Ideale zomerboek?

Rate: ****

Heb jij het boek gelezen? Klets dan gezellig mee. Of misschien nog niet en ben je nu wel getriggerd.

Dan kun je het boek hier vinden.

Genoten van deze blog? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen