Meisje met Hijab

De titel zegt het al en maakt meteen duidelijk waar dit verhaal over gaat.

Het meisje met de hijab. (Meisje met Hijab koop je hier)
Het meisje in dit verhaal heet Safa, staat op het punt om te starten op het middelbaar onderwijs en kiest er dan ook voor om haar hijab te dragen vanaf dag 1.
Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot want Safa krijgt als jong meisje dat overtuigd is van haar keus toch nog te maken met allerlei externe factoren die het haar moeilijk maken.
Alhoewel m’n vingers jeuken om de uitdagingen te beschrijven wil ik niet teveel spoilers weggeven en zo het verhaal verpesten.

''Maar ik kan me voorstellen dat dit soort boeken niet door iedereen even vrolijk worden omarmd..''

Het boek leest namelijk ook echt als een leesboek. Het is duidelijk een verhaal met een begin dat toewerkt naar een conflict, actie en de daaropvolgende oplossing. De taal en de manier van schrijven laat ook zien dat het boek voor jonge meiden is geschreven en met name de jonge moslima. Het verhaal zal voor vele meiden ongetwijfeld maar al te herkenbaar zijn. Dat neemt echter niet weg dat dit niet gelezen kan worden door een niet moslima. De rode draad in het verhaal is de hijab maar verstrengeld met acceptatie en pest gedrag.
Bovendien is het een ontzettend leuke manier om meer te leren over een ander op een laagdrempelige en verhalende manier.

Het boek geeft, als je het als ouder (of zelfs als professional) ook leest wat ik zeker aanraad, genoeg stof om tot een gesprek te komen met je kind. Je bent er in principe zo doorheen dus om de tijd hoef je het ook niet te laten. Overigens lijkt het mij juist belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Dus géén tijd is no excuse.

Is het alleen maar positief? Vanuit mijn oogpunt als moslima die zelf uit ervaring weet dat dit soort boeken nog veel te weinig op de markt zijn ben ik inderdaad erg positief. Sterker nog, een vervolg graag!
Maar ik kan me voorstellen dat dit soort boeken niet door iedereen even vrolijk worden omarmd.
Dan heb ik het niet eens over de niet moslims. Maar onze eigen ummah die dit soort boeken niet alleen links laten liggen maar ook weigeren podium te bieden, laat duidelijk zien dat dit een behoorlijk gevoelig onderwerp is om in een leesboek te verwerken.

De hijab blijft een punt van discussie binnen onze eigen ummah en de meningen zijn verdeeld. Alhoewel de feiten waar ik hier verder niet op in ga, geheel duidelijk zijn, lijken we elke keer weer in de veronderstelling te zijn dat het geheel vrijwillig is om die op te volgen, zonder consequenties.

Moge Allah ons behoeden en leiden.

Ik ga hier niet al te veel op in omdat ik niet wil afdwalen van het doel van mijn review. En dat is juist aanmoedigen om dit boek aan te schaffen.

Koop het boek, lees het, maak het bespreekbaar, ga erover in gesprek, maar negeer het niet.

Het is namelijk een boek dat wij nodig hebben, onze kinderen nodig hebben en alle nieuwe schrijvers met geweldige ideeën aanmoedigen om ook in de pen te klimmen.

En mocht je nu denken, ah die Meryem wordt hier vast voor betaald, verre van. Maar er zit wel degelijk een stukje eigen belang in mijn relaas. Ik strijd voor het verspreiden van kennis in alle beschikbare vormen, voor onze huidige ummah, maar zeker ook voor degene die na ons komen. Veel generaties na ons.

Ik zeg, pak je pen weer op want ik ben heel benieuwd waar Safa nog meer mee te maken krijgt in haar hele prille leven!

Rate: *****

Heb jij het boek gelezen? Klets dan gezellig mee. Of misschien nog niet en ben je nu wel getriggerd.

Dan kun je het boek hier vinden.

Genoten van deze blog? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen