Het beestje bij de naam noemen

Er is een heuse verschuiving gaande is mij opgevallen. Menig nieuwszender en grote social media platform hebben de moslims, waar niemand meer omheen kan, niet een fijne S-u-i-k-e-r-f-e-e-s-t gewenst maar een fijne EID EL FITR. Precies zoals de moslims dat graag zien en horen. Maar laten we bij het begin beginnen…want ik val nu wel erg midden in het verhaal, of meer het einde eigenlijk.

''In de avond uurtjes na het verbreken van je vasten met een dadel (of melk/water) mag je rollebollen met je echtgeno(o)t(e) wat je wil tot het moment dat de zon weer opkomt...''

Zoals de meeste die een klein beetje óp en niet onder de steen leven, weten, hebben de moslims elk jaar een maand waarin ze van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Officieel heet het de maand ramadan. Ramadan staat volledig in het teken van aanbidding waarbij het de bedoeling is om de band met Allah Subhanahoe wa Taalla te versterken. Dat is elk jaar hard nodig en voelt voor velen elke keer weer als een resetknop (elhamdoelilah). Toch is dit aspect van de Ramadan onderbelicht en ligt de focus met name op het niet eten en drinken gedurende een maand lang (ook-geen-water?!!!). Logisch natuurlijk want er wordt ook niet gegeten of gedronken van zonsopgang tot zonsondergang, zoals ik hierboven al heb vermeld. Weet je wat ook niet mag en wat bijna nooit wordt vermeld? Seks van…ja, inderdaad, je begint het al door te krijgen, zonsopgang-tot-zonsondergang. In de avond uurtjes na het verbreken van je vasten met een dadel (of melk/water) mag je rollebollen met je echtgeno(o)t(e) wat je wil tot het moment dat de zon weer opkomt.

En natuurlijk mag je niet roddelen, bedriegen, liegen, vloeken, stelen, en alle andere soortgelijke dingen. Maar dat mag je buiten de ramadan óók niet, even voor de duidelijkheid! De andere zaken zoals eten, drinken en seks zijn zaken die toegestaan zijn en horen bij het dagelijkse leven maar die tijdens de ramadan op een andere manier invulling krijgen. Hoewel, kleine kanttekening, seks buiten het huwelijk niet toegestaan is. Ja echt waar. Zou je bijna vergeten nu het massaal wordt aangemoedigd door onze medemoslim broeders en zusters onder het mom van leef-en-laat-leven (moge Allah ons leiden). Anyway do your research want dit is een onderwerp die heel wat voeten in aarde heeft en die voor nu te veel afwijkt voor waar dit stuk over gaat.

Back to my subject. De Ramadan en Eid el Fitr.

Afhankelijk van de maan, omdat de islamitische kalender afgaat op de maan (doe maar even googlen) worden er 29 of 30 dagen gevast aan één stuk door. Deze prachtige maand (ja ik ben bevooroordeeld) wordt feestelijk afgesloten, genaamd Eid-el-Fitr, wat mij brengt naar het begin van mijn stuk. Eid el Fitr is letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Dat is een mond vol in het Nederlands. De benaming Eid el Fitr was vroeger vast voor velen een veel te lastige woord om uit te spreken vanwege de letter E die dus geen E is maar ع, wat diep uit je keel komt. Ik ben nu een hoop aannames aan het maken hoor, maar ik ga er even vanuit dat iemand op een dag heel terecht heeft opgemerkt “goh wat een hoop zoetigheid en suikers eten jullie op zo een dag” refererend naar de bergen koekjes, lekkernijen en mierzoete thee. En tadaa, de benaming Suikerfeest was een feit. Nieuwsafzender NU.nl had er nog een heel artikel aan geweid over hoe de naam Suikerfeest tot stand is gekomen wat ik in het midden laat.

Het doet er namelijk helemaal niet toe hóe het is ontstaan, maar dat de term wordt afgeschaft.

Daar is nu wel heel duidelijk een start in gemaakt. Want zoals Nora heel terecht opmerkte, als je woorden zoals “oscillococcinum” kan uitspreken dan lukt Eid el Fitr ook prima! En mocht iemand zich afvragen wat dat betekent: het is een homeopathisch middel tegen griep.

Je zou je kunnen afvragen waarom dit toch zo belangrijk is. Het gaat tenslotte maar om een naam. De inhoud blijft hetzelfde toch? Dan heb jij er vast geen probleem mee als jij (om maar een voorbeeld te noemen), genaamd Mees, Mus wordt genoemd. Of misschien wel vogel, of reiger, of ooievaar misschien. Is toch hetzelfde? Betekenis is ongeveer hetzelfde…en ach jij blijft jij toch?

En wanneer jij hier antwoord op kan geven dan begrijp je wellicht waarom het zo belangrijk is om zaken en onderwerpen bij de juiste naam te noemen.

Iets met erkenning, respect en begrip.

De Ramadan is inmiddels voorbij.

Eid el Fitr is ook alweer voorbij en we kijken weer reikhalzend uit naar Eid el Adha.

Wat dat is? Dat laat ik weer tot een andere keer of je kan even zoeken op meneer Google….

Instagram post van NORAAKA

Genoten van deze blog? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen