Meryemm

De ketting

Review: De ketting (bestel het boek hier)

Genre: psychologische thriller

Pagina’s: 352

Uitgeverij: Boekerij

Originele titel: The chain

Rating: ***

Het concept van dit boek (hier te bestellen) is geniaal bedacht eigenlijk. Duivels geniaal. De schrijver heeft het concept ketting verwerkt in een tool waarbij mensen die nooit een vlieg kwaad doen opeens transformeren in criminelen. De vraag lijkt hier niet te zijn of een mens in staat is om tegen de wet in te gaan maar vooral wát is ervoor nodig om het te triggeren. Maar ik loop op de zaken vooruit. Laat ik jullie eerst een stukje meenemen in het verhaal.

De samenvatting achter op het boek geeft al meteen weg waar het verhaal over zal gaan. De dochter van Rachel wordt namelijk ontvoerd bij een bushalte waar ze aan het wachten was op de bus om naar school te gaan. Rachel is in de auto op het moment dat ze gebeld wordt met de mededeling dat ze haar dochter pas weer zal zien als zij losgeld betaald en op haar beurt een ander kind ontvoerd. De beller is namelijk zelf een moeder die haar exact hetzelfde is overkomen als wat Rachel overkomt en ongetwijfeld is degene die de ontvoerder heeft gebeld ook hetzelfde overkomen en ga zo door. Oftewel, Rachel is een schakel geworden in een ketting die haar bestaan compleet te danken heeft aan de onvoorwaardelijke liefde van ouders richting hun kinderen. Het brein achter de ketting misbruikt dit gegeven en zet het compleet in voor eigen gewinning. Voor rachel start een strijd waarbij de andere strijden die ze al heeft moeten leveren een peulenschil lijken.

''Je krijgt als ouders de regie om je eigen kind te redden ten koste van een ander.''

Het concept is absoluut origineel en het boek begint met een goede vaart door de kidnapping van de dochter van Rachel als openingsstuk te gebruiken. Hierdoor had de schrijver me meteen waar hij me hebben wilde, in het verhaal. Het verhaal zelf bevat nog een leuke plotwending die ik wel zag aankomen eerlijk gezegd, maar niettemin een leuke toevoeging om het verhaal een beetje pit te geven tegen het eind. Ook al is het verhaal hartstikke origineel, zakte het ergens in het midden toch een beetje in. Gelukkig was dat van korte duur en is mijn advies om vooral door te lezen. Het is uiteindelijk de moeite waard.  

Want behalve de spanning die om de kidnapping heen is gebouwd was ik vooral geïntrigeerd door de vraag hoe ver ouders bereid zijn om te gaan voor hun kind. In het echte leven roep je als ouders vaker dat je voor ze door het vuur zou gaan. Woorden die voor de meeste ouders – gelukkig- daarbij blijven. Maar wat als het ondenkbare toch gebeurt en je niet hulpeloos aan de zijlijn hoeft te staan wachten tot de autoriteiten je kind redden. Je krijgt als ouders de regie om je eigen kind te redden ten koste van een ander. Het bleef me bezig houden tot het einde van het boek en houdt me nog steeds bezig. Dit zijn situaties waarbij je onmogelijk van tevoren kan bepalen hoe je zal reageren noch hoe ver je zou gaan. Je denkt dat je op een bepaalde manier zal handelen pratend vanuit een ideale situatie. De realiteit is vaak anders.

Een ‘leuke’ vraag om deze review af te sluiten. Hoe ver zou jij gaan en in hoeverre is ons daad daarmee gerechtvaardigd als het gaat om het redden van je eigen kind?

Ik raad het wel aan om dit boek sowieso te lezen…

Heb jij het boek al gelezen? Wat vond je ervan? Laat het me vooral weten in de reacties. En mocht jij het boek nog niet hebben gelezen, maar nu erg benieuwd zijn: je vindt het boek hier.

Genoten van deze blog? Share it!

1 reactie op “De ketting”

  1. Ik vind De Ketting echt één van de betere boeken in dit genre. Heb ervan genoten! Deels als luisterboek, deels als e-book want ik had geen Kruidvat-geluk 🍀😅

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen