De bronzen stad

Review: De bronzen stad (bestel het boek hier)

Genre: Fantasy, young adult, science fiction, historisch

Pagina’s: 608

Uitgeverij: Boekerij 

Originele titel: The city of Brass

Rating: ****

Dat ik erg gevoelig ben voor het uiterlijk als het gaat om boeken mag nu wel duidelijk zijn. Alleen was het deze keer niet alleen de omslag (die je eraf kan halen om een prachtige hardcover kaft te onthullen) die me betoverde, om in het thema te blijven, maar ook de snede van het boek die volledig bedrukt is. Het ontwerp was duidelijk geïnspireerd op de geometrische Arabische kunst. Een klein beetje goede uitgever zou dit alleen gebruiken als het te maken had met de inhoud van het boek. Iets met het Midden-Oosten, geschiedenis van De Maghreb, of een soort duizend en één nacht verhaal.

"Ze vlucht, en moet zichzelf zien te redden in een nieuwe wereld waar ze wel toebehoort maar die haar volledig onbekend is."

Ik kreeg gelijk. Het was een mengeling van alle bovengenoemde plus heel veel meer. Dat beloofde de korte samenvatting me, alhoewel ik al snel doorhad dat ik het tweede deel in mijn handen had. Het ging namelijk om een trilogie. Het werd steeds beter. Mijn belangstelling was gewekt en ik ben op zoek gegaan naar deel één. The unlimited edition. Want alleen die boeken waren zo prachtig versierd.

Het is me gelukt en ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Niet om het minst vanwege de fijne en makkelijke schrijfstijl. Wat een avontuur en wat een prachtig verhaal. Nahri, het hoofdpersonage is een jonge dame dat opgroeit in Cairo. Ze is arm, heeft geen familie en moet zichzelf zien te redden. Door hier en daar wat zwendelpraktijken te verrichten gaat het lang goed. Tot ze op een dag per ongeluk een djinn oproept. Haar wereld verandert in één klap en alles wat ze meende te weten of waar ze in geloofde komt volledig op losse schroeven te staan. Ze vlucht, en moet zichzelf zien te redden in een nieuwe wereld waar ze wel toebehoort maar die haar volledig onbekend is. Dit is een hele korte samenvatting van een verhaal dat meer dan 600 bladzijdes beslaat. Meer is er ook niet nodig om dit verhaal te willen lezen. Het is voornamelijk een fantasievol rijk boek waarbij de schrijfster duidelijk haar inspiratie heeft gehaald uit de Arabische en islamitische geschiedenis. Zo is er een duidelijke verwijzing naar de Ottomaanse tijd en de Franse bezetting. Ook lijkt de magische wereld waar Nahri in terecht komt geïnspireerd te zijn op verhalen in het islamitische geloof. Welke dat zijn, laat ik over aan de lezer.

Aan jou dus.

 

Ik ben na het uitlezen van dit boek meteen gestart met deel 2. Na het tweede deel is het derde deel alleen beschikbaar in het engels. Echter omdat ik beide boeken als limited edition in bezit heb, wacht ik geduldig af tot deel 3 uitkomt. Ik kan wel even wachten. Ondertussen vermaak ik me met andere mooie verhalen en boeken.

Rate: ****

Heb jij het boek gelezen? Klets dan gezellig mee. Of misschien nog niet en ben je nu wel getriggerd.

Dan kun je het boek hier vinden

Genoten van deze blog? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen