Coraline

Review:  Coraline 

Author: Neil Gaiman

Genre: Kinder/jeugdboek, spanning, griezelig

Leeftijd: 12/14 jaar

Pagina’s: 173

Uitgeverij:Boekerij

Originele titel: Coraline

Rating: ****

Coraline

Coraline verhuist met haar ouders naar een nieuw appartement gedurende de zomervakantie. Ze verveelt zich te pletter. Haar ouders zijn weliswaar thuis, maar beiden gebonden aan hun werk. Ze gaan helemaal op in hun computers en hebben daarom nauwelijks tijd voor Coraline. Om haar tijd een beetje te vullen gaat ze op onderzoek uit in en rondom het huis. Ze maakt kennis met de nogal excentrieke buren en stuit op een verborgen deurtje in de nette kamer. De kamer waar niemand mag komen, behalve het bezoek. Op haar verzoek opent de moeder het deurtje wat niks anders herbergt dan de muur zelf. Er is geen ingang en geen verborgen gang. Toch lijkt dat heel anders te zijn wanneer Coraline het deurtje zelf opent. Er is dan wel degelijk en verborgen gang dat leidt naar een andere plek.

"Een beetje zaniken over alles wat anders is dan het boek en dat het niet klopt om vervolgens tot de conclusie te komen dat het boek duizend keer beter was."

Ouderwets griezelen

Dat het verhaal een aantal jaar geleden is geschreven is wel te merken aan de inhoud. Welk kind heeft nu geen scherm of elektronica om de tijd te doden? Begin 2000 was dat natuurlijk allemaal niet aan de orde waardoor Coraline verveeld ronddwaalt. Haar avontuur aan de andere kant van de deur is geen zoetsappige. Een eng en duister verhaal ontvouwt zich waarvan ik zeker weet dat er genoeg kinderen zijn die hier wel eens wakker van kunnen liggen. Daarom wil ik in elke geval adviseren om het boek alleen te geven aan je kind als het wel tegen een potje griezelen kan. En anders zou ik het samen voorlezen. Uiteindelijk loopt het allemaal goed af maar niet zonder dat het even heel spannend wordt.

Wat ik persoonlijk erg kon waarderen aan het verhaal zijn de wijsheden die je erin kan vinden. “…Wat zou er nou aan zijn als ik alleen maar de hele tijd alles kreeg wat ik maar wilde? Zomaar, zonder dat het ook maar iets betekende…”

Film VS boek

Na het boek de film kijken vind ik altijd geweldig leuk om te doen. Een beetje zaniken over alles wat anders is dan het boek en dat het niet klopt om vervolgens tot de conclusie te komen dat het boek duizend keer beter was. In dit geval was de volgorde andersom. De film had ik al een aantal keren gezien voordat ik überhaupt doorhad dat het eigenlijk een boek is. Het boek heb ik vooral gekocht omdat de film warme herinneringen oproept. De beleving van dit boek was daarom net iets anders. Het verhaal lijkt in grote lijnen op elkaar maar bij de film zijn er nog een aantal extra dingen aan toegevoegd die in het boek niet voorkomen. Niet storend wat mij betreft. Het gaf er andere dimensie aan. Kijk de film daarom na het boek, maar heb jij net als ik de film ook al gezien, dan doet dat nog steeds niks af aan het lezen.

Het boek is een heruitgave van het eerder verschenen boek ergens rond 2000. Het bevat prachtige potlood/pen illustraties die gaandeweg het verhaal steeds grimmiger en donkerder worden. Helemaal afgestemd op het verhaal en het boek.

 

Rate: ****

Heb jij het boek gelezen? Klets dan gezellig mee. Of misschien nog niet en ben je nu wel getriggerd.

Dan kun je het boek hier vinden

Genoten van deze blog? Share it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen